Vásárlói szempontok:

 

  • Egy garázsvásáron az adásvétel szóbeli megállapodás útján magánszemély és magánszemély között jön létre. az eladó nem köteles sem nyugtát, sem számlát kibocsátani a vevő részére, amennyiben a tevékenységet csak alkalom szerűen és magánszemélyként, nem pedig üzletszerűen végzi. Egy apró kacat esetlén ez nem is jelent gondot, de például egy fűnyíró vagy lecserélt televízió esetén már érdemes elővigyázatosnak lenni.

  • Sok olyan eset létezhet, amikor a megvásárolt dolgot nem lehet ott a helyszínen kipróbálni vagy a megfelelőségéről csak hosszabb használat során bizonyosodhatunk meg, tehát fennáll a kockázata annak, hogy a garázsvásáron megvásárolni kívánt termék nem megfelelő. Lehet hogy a régi hűtő bekapcsol és hűt, de néhány nap alatt szép lassan elszökik belőle a hűtőközeg és elromlik. Hazacipelted, kitakarítottad, telepakoltad hússal, szóval nem vigasztal, hogy olcsón vetted. Elképzelhető, hogy eladás előtt feltöltötték gázzal és az eladó tudta, hogy pár napig fogja bírni, de az is hogy szállítás közben történt vele valami.

  • Sokan nem tudják, de használt termék vásárlásakor is megilleti a vásárlót az úgynevezett szavatossági jog. Magánszemélyek közötti adásvétel esetén is érvényesek a Polgári Törvénykönyvben rögzített kellékszavatossági szabályok. Ha semmilyen dokumentummal nem tudjuk igazolni kitől,mikor és mennyiért vettük a terméket, mert az szóbeli megállapodás alapján történt, akkor egy esetleges hiba fellépésekkor, vitás helyzetben komoly nehézségekbe ütközhetünk. Az ilyen szerződésből eredő egyedi jogviták eldöntésére kizárólag bírósági úton van lehetőség.

  • Nagyobb értékű, vagy kockázatos állapotúnak vélt dolgok esetén, rögzítsük írásban az adásvétel tényét. Nem kell ettől megijedni, elég, akár egy kockás papírra ráírni a lényeges információkat, például az eladó személye, címe, egyéb elérhetőségei, a termék ára, az adásvétel tárgya, időpontja és az aláírások. A vásárlás bizonyíthatósága utólag így jóval egyszerűbbé válhat. Amennyiben az eladó ezt kifejezetten ellenzi, vagy nagyon ágál ellene, abban az esetben inkább ne ragaszkodjunk ehhez az „alkalmi vétel”-hez.

  • Amennyiben az eladó nem is magánszemély, hanem adószámos magánszemély, használtcikk kereskedő, abban az esetben köteles számlát, vagy nyugtát adni az eladott termékről, hiszen nem a saját megunt cuccait árulja, hanem például hagyatékból összevásárolt holmikat. Bárki kiírhatja a háza kapujára, üzletére reklám céllal de esetükben nem beszélhetünk igazi garázsvásárról. Ettől persze még ugyanolyan jó dolgokat is találhatunk náluk, mint egy magánszemélynél, de általában aki ezt az ipart űzi, az tudja mit árul és az árakat is ennek megfelelően alakítja. Nem megszabadulni akar a kacatoktól, hanem pénzt akar keresni rajtuk, ami érthető is, de az a tény az alku pozíciónkat nagy mértékben ronthatja. A valamivel magasabb árért, viszont jár a számla, vagy nyugta és a garancia.