A garázsvásár nem más, mint a garázsokban,ház körül, bent a házban, vagy lakásokban felhalmozódott és túl sok helyet foglaló, megunt, feleslegessé vált, költözés, pénzszűke miatt, vagy valami más okból eladni kívánt holmik kiárusítása.A garázsvásár tulajdonképpen egy előre megadott időpontban, alkalmi jelleggel működő bolhapiac, amit nem gazdasági tevékenységként végeznek.

A hatályos, ide vonatkozó jogszabályok betartásáért a hirdetés feladója felel!

 

A gyerekre a kabátot nem azért vettük, hogy utána haszonnal eladjuk, vagyis csak alkalmi eladásról, szaknyelven magánszemély ingó értékesítéséről van szó. 
A gyerek évek óta tartogatott összes kinőtt ruháját is eladhatjuk, nem a feladott hirdetések száma, vagy az eladott termékek mennyisége dönti el, hogy üzletszerű-e, amit csinálunk, hanem az, hogy mi volt a beszerzés és eladás célja. Ha csak alkalmi jelleggel adjuk el, amire már nincs szükségünk, akkor erre kell figyelni:

 

- az éves összbevételünk elérte-e a 600 ezer forintot,

 

Tegyük fel, hogy kisebb ingatlanba költözünk és nem tudunk mindent magunkkal vinni, ezért az évek alatt felhalmozott tárgyainkat meghirdetjük, majd eladjuk az interneten, vagy egy garázsvásáron . Az eladott cuccokat annak idején jóval drágábban vettük, most összesen 80 ezer forintot árultunk ki . Sem a vásárlás, sem az eladás célja nem az volt, hogy profitra tegyünk szert.

 

Ebben az esetben a 80 ezer forint nem éri el a bevételi határt, vagyis nem kell adót fizetni az eladása után .

 

- a költségek levonásával számított jövedelmünk elérte-e a 200 ezer forintot.

 

Tegyük fel, hogy veszünk olcsón egy műszaki hibás autót 500 ezer Forintért, mert azzal akarunk munkába járni, elvisszük a szervizbe és ráköltünk 100 ezer forintot. Megvan az adás-vételi + a számla a javításról. Járunk vele fél évig, de rájövünk, hogy a munkába járás mégis olcsóbb ha busszal járunk. Meghirdetjük az autót és eladjuk 790 ezer Forintért.

 

Bár a 790 ezer Forint meghaladja a 600 ezres bevételi határt, de ebben az esetben a 790 ezer forintból le lehet vonni az igazolható költségeket, tehát 190 ezer Forintot kerestünk rajta. Ilyenkor is alkalmi ingó értékesítésről beszélünk, hiszen munkába járás céljával vásároltuk és azért adtuk el ,mert így többe került a munkába járás, nem azért, mert haszonra szerettünk volna szert tenni. Bár volt rajta nyereségünk, de ez kevesebb volt 200 ezer Forintnál.

 

- amit tartsunk szem előtt : a bevételek összeadódnak.

 

Ha egy magánszemély egy adóéven belül több ingó értékesítésből származó bevételre tesz szert, akkor ezek a bevételek összeadódnak. Az adózás szempontjából mindegy, hogy az interneten, garázsvásáron, vagy bolhapiacon adunk el valamit. Az sem számít, hogy a Jófogásra,Vaterára, vagy más hirdetési oldalra rakod fel hirdetést. Abban az esetben, ha a neten is árulgatunk, garázsvásározunk is és eladtunk egy motort is, akkor az ezekből származó bevételeket össze kell adni. Ha a megszerzett bevétel az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot akkor nincs gond. Ha pedig a magánszemély bevétele az említett összeget meghaladja, akkor az elszámolható költségekkel csökkentett bevétel lesz a jövedelme, amelyet személyi jövedelemadó terhel.

 

- aki üzletel, az adózzon is - a kis tételben, de üzletszerűen kereskedőknek is kell adózniuk.

 

Aki nem alkalmi jelleggel "garázsvásározik" - például aki mások holmiját árulja nyereségszerzési céllal, vagy olcsón felvásárolja mások megunt cuccait, azért, hogy drágábban eladja a neten - az üzletszerű tevékenységet végez. Ilyen esetben adószámot kell kiváltania és adószámos magánszemélyként, vagy használtcikk kereskedőként a hatályos adótörvények szerint kell adóznia, mint minden más gazdasági szereplőnek.

 

- vigyázz, mert üzletszerű gazdasági tevékenységet folytatsz!

 

A gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós, vagy rendszeres folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi. Tehát, ha te havi rendszerességgel több száz nádisípot vagy furulyát készítesz és azt árulod a neten, ekkor az áfatörvény is vonatkozik rád, de választhatod az alanyi adómentességet is, ha tudod, hogy az éves bevételed nem lesz több 8 millió forintnál. Függetlenül az áfamentességtől számlát, vagy nyugtát viszont kötelező adni. Ez azt jelenti, hogy mindenképp be kell jelentkezni az adóhatóságnál és adószámot kell kérni.

Bővebben a NAV honlapján

 

 

Mint a cikk szerzője, a tévedés, elírás jogát fenntartom. Senkit nem szeretnék félre vezetni. Amennyiben valaki, aki többet tud a témáról és hibát vél felfedezni, kérem jelezze a kapcsolat menüpontban, a kapcsolatfelvételi űrlap segítségével.